בחרת להתמחות ברדיולוגיה אבחנתית – ברכות!
להלן כמה מהנקודות המרכזיות בדרך שלך לקראת תואר רדיולוג/ית מוסמך/ת.
- איך מוצאים מכון להתמחות?
באתר זה תוכלו למצוא את כל המחלקות המוכרות להתמחות (חלקית ומלאה) בארץ. ניתן גם לבצע סינון לפי מחלקת אם מול חיפוש רוטציה. - איך אפשר ליצור קשר עם המכון הרצוי?
בקישור זה תוכלו למצוא את האתרים השונים של מחלקות הדימות בארץ, כולל פרטים ליצירת קשר ותיאום תקופת הסתכלות. בהצלחה! - איך פותחים פנקס התמחות?
לאחר התחלת ההתמחות עליכם לפתוח פנקס התמחות בתוך 60 יום! במידה ויחלפו 60 יום יתכן שלא כל הימים יוכרו לפז"ם ההתמחות. להגשת בקשה לפתיחת פנקס – לחץ כאן
עליכם לצרף לבקשתכם:- העתק רישיון קבוע לעסוק ברפואה. רופא שאין ברשותו רישיון קבוע יגיש רישיון זמני בתוקף.
- דיפלומה המעידה על סיום לימודי התואר לרפואה.
- במידה וטרם הונפקה הדיפלומה, ניתן להגיש אישור מן האוניברסיטה על מילוי הדרישות האקדמיות, בו יצוין תאריך הזכאות לתואר.
- לא ניתן לפתוח פנקס התמחות ללא אישור רשמי מהאוניברסיטה כי המתמחה עמד בכל הדרישות האקדמיות, לרבות אישור על עבודת הגמר. באישור יצוין במפורש תאריך הזכאות לתואר.
- במידה והדיפלומה אינה בעברית או באנגלית יש לצרף העתק של תרגומה על ידי נוטריון.
- אישור מקורי המודפס על דף לוגו של בית החולים, על קבלה להתמחות בהיקף של במשרה מלאה ובשכר, בציון תאריך מדויק, וכי המתמחה אינו ממלא כל תפקיד אחר בזמן התמחותו, בחתימת (בכתב יד ובחותמת) של מנהל המחלקה, יושב-ראש ועדת ההתמחות ומנהל מוסד ההתמחות.
- תמונה אחת.
- תכנית התמחות אישית.
- אם שם המשפחה שונה – נא לשלוח צילום של תעודת הזהות.
בקישור זה תוכלו להיעזר – איך ממלאים את הפנקס?
- מה צפוי לי במהלך ההתמחות?
לסילבוס ההתמחות המלא – לחץ כאן
תוכנית ההתמחות מתוך הסילבוס: (החל מתאריך 17.12.2002)
5 שנים מהן:- 3 שנים ו-9 חודשים – רדיולוגיה אבחנתית;
- 3 חודשים רפואה גרעינית;
- 6 חודשים באחד מאלה: רפואת ילדים, כירורגיה כללית, כירורגיה אורתופדית, רפואה פנימית;
או 3 חודשים באחד מאלה: רפואת ילדים, כירורגיה כללית, רפואה פנימית ו-3 חודשים במחלקה או במכון קליני בבית חולים כללי. - 6 חודשים מדעי יסוד;
השנה הראשונה וששת החודשים האחרונים של ההתמחות יהיו במקצוע הראשי.
חלוקת נושאי הלימוד מתוך הסילבוס:
במהלך התמחותו, המתמחה ייחשף לכל שטחי ההתמחות לפי החלוקה הבאה:נושא תקופת החשיפה (בחודשים) בית חזה ולב 6 דרכי עיכול ודרכי שתן (בטן) 6 שלד ושרירים 3 מערכת העצבים 6 שד 2 ילדים 6 כלי-דם, פולשני 3 אולטראסאונד 6
תקופת החשיפה המוגדרת הינה התקופה המינימלית שתוקדש לכל נושא במהלך ההתמחות, ויכול שלא תהיה ברצף. - מה מצופה ממני במהלך ההתמחות?
במהלך ההתמחות עליכם לכתוב/ לבצע/ להיות שותפים בכמות מסוימת של בדיקות, על פי הפירוט הבא. בסיום ההתמחות עליכם להגיש למועצה המדעית רשימת צילומים ובדיקות, מתוך ה- RIS ,הכוללת תאריך ביצוע, מספר רשומה או ראשי תיבות של שם החולה, האזור הנבדק והטכנולוגיה, בצירוף אישור מנהל המחלקה לביצוע הפעולות בשמו ובחתימתו.
בבדיקות מסוימות שבהן אין לכם תיעוד בריס (שד, רדיולוגיה פולשנית, קרדיאק וכד') ניתן לתעד את הבדיקות במחברת נפרדת עם מדבקות/ פרטי המטופלים, ולהגיש אותה בנוסף לרשומות מהריס.
המתמחה יבצע מספר מינימלי של צילומים ובדיקות כמפורט להלן:פירוט מספר בדיקות CHEST צילום חזה מבוגרים 800 CT 450 פעולות פולשניות 10 CARDIAC CT 15 MR 5 MSK X-RAY 300 MR+CT+US 100 NEURORADIOLOGY CT 1000 MR 120 BREAST ממוגרפיה סקירה 50 ממוגרפיה אבחנתית 50 אולטרסאונד שדיים 10 MRI שדיים 10 פרוצדורות פולשניות 6 PEDIATRIC XRAY 300 FLUOROSCOPY 50 US 150 CT 60 MR 20 INVASIVE & VASCULAR פעולות וסקולריות: אנגיוגרפיה פריפרית אבחנתית (גפיים, צואר, חזה, כליות, איברי בטן) 10 שנט ,פרמקט ,היקמן ,PICC, Port Access Lines (דיאליזה) 20 אנגיו טיפולי ,PTA (סטנטגרפט, טרומבוליזיס, (IVC filter ,סטנט ,בלון ,TIPS ,אמבוליזציות 25 פעולות אקסטרא-וסקולריות : ביופסיות, ניקוזי מורסות וקולקציות, RFA 20 דרכי שתן ודרכי מרה 6 ULTRASOUND 850 ABDOMEN CT 600 MR 50
לקובץ הרשימה מסכמת של הפעולות הנדרשות ברדיולוגיה אבחנתית
על פי סילבוס ההתמחות משנת 2015, גרסה 2.0
- שלב א':
- בחינת שלב א' ברדיולוגיה אבחנתית נערכת בכתב ומתקיימת אחת לשנה, לרוב במהלך חודש יוני.
ראשית יש להרשם לשלב א' במועד ההרשמה!! שימו לב דרך רכזי ההתמחות בבית החולים שלכם מתי מועדי ההרשמה, והרשמו בזמן, זאת על מנת למנוע מצב שבו לא יתאפשר לכם לגשת במידה ותפספסו את מועדי הרישום. - ספרות לבחינה לקראת בחינת שלב א' בקישור זה.
ספרות לבחינה תפורסם באתר המתמחים עד תשעה חודשים ממועד הבחינה.
נכון לאפריל 2021 הספרות לבחינת שלב א' מפורטת בקישור הבא. - קורס הכנה לשלב א':
לקראת שלב א' מתקיים בבית החולים הדסה קורס פיזיקה ארצי ובו נלמדים היסודות הפיזיקליים, המבנה ואופן הפעולה של מערכות ההדמיה ברפואה.
פרטי הקורס ומועדיו עובר למתמחים דרך מנהלי המחלקות לקראת המועד.
- בחינת שלב א' ברדיולוגיה אבחנתית נערכת בכתב ומתקיימת אחת לשנה, לרוב במהלך חודש יוני.
- שלב ב':
- בחינת שלב ב' ברדיולוגיה אבחנתית נערכת בעל פה ומתקיימת פעמיים בשנה במועדי אביב וסתיו, לרוב בחודשים מרץ/אפריל ונובמבר.
כמו בשלב א' יש להרשם לשלב ב' במועד ההרשמה!! שימו לב דרך רכזי ההתמחות בבית החולים שלכם מתי מועדי ההרשמה, והרשמו בזמן, זאת על מנת למנוע מצב שבו לא יתאפשר לכם לגשת במידה ותפספסו את מועדי הרישום. - ספרות לבחינה לקראת בחינת שלב ב':
בחינת שלב ב' הינה בחינה שמבוססת על ידע שנרכש במהלך ההתמחות, אין ספר לימוד ספציפי המומלץ לבחינות. במידה וועדת הבחינה מעוניינת להכליל בבחינה מאמרים מוגדרים מעיתונים מובילים, יפורסמו המאמרים עד שלושה חודשים לפני מועד הבחינה. - קורס הכנה לשלב ב':
לקראת שלב ב' מתקיים קורס הכנה. מטרת הקורס הינה לאפשר למתמחים מכל הארץ מבתי חולים קטנים, בינוניים וגדולים כאחד להיחשף למתכונת הבחינה . הקורס מתבצע בבית החולים שיבא, ובו מועברים מקרים בתבנית הבחינה, על ידי רופאים מכלל התחומים ובקבוצות קטנות.
פרטי הקורס ומועדיו עובר למתמחים דרך מנהלי המחלקות לקראת המועד. - מבנה בחינת שלב ב' ברדיולוגיה אבחנתית
- בחינה זו כוללת 10 וועדות. בכל וועדה יהיו נוכחים 2 בוחנים.
- אופן הערכת הציון בועדה:
בכל ועדה יוצגו 6 שאלות קצרות ו-6 שאלות ארוכות.
הבוחנים מחויבים לשאול מינימום של 4 שאלות קצרות ו4 שאלות ארוכות. - אופן חישוב הציון:
לכל שאלה יינתן ציון בנפרד.
בשאלות הקצרות: בכל שאלה ניתן ציון לתיאור הממצאים וציון נפרד לאבחנה.
בשאלות הארוכות: בכל שאלה ניתן ציון לתיאור הממצאים, ציון לניהול והבנת המקרה וציון לאבחנה.
הציונים נעים בין 1=נכשל, 0=גרוע, 2=בינוני, 3=טוב לכל אחד מתתי הסעיפים, כלומר במקרים הקצרים ציון מירבי לשאלה הינו 6 ואילו במקרים הארוכים ציון מירבי הינו 9.
סכום הציונים בכל השאלות ותתי הסעיפים מהוה את הציון הסופי של הנבדק לועדה זו.
ציון עובר בועדה הינו 40 נקודות ומעלה. - אופן הערכת מעבר בבחינה כולה:
ועדות הבחינה מחולקות לשני אשכולות:
אשכול 1 :נוירו, גסטרו, ילדים, חזה, עצמות.
אשכול 2 :שד, אנגיו, US ,אורו, קרדיאק.
על מנת לעבור את הבחינה, ניתן להיכשל לכל היותר בתחנה אחת באשכול 1 ,או 2 תחנות באשכול 2.
- בחינת שלב ב' ברדיולוגיה אבחנתית נערכת בעל פה ומתקיימת פעמיים בשנה במועדי אביב וסתיו, לרוב בחודשים מרץ/אפריל ונובמבר.
- מהם הזכויות שלי במהלך ההתמחות?
באתר הר"י איגדו פרטים חשובים על מגוון זכויות במהלך ההתמחות- ימי השתלמות, החזרים על כנסים, מענקי בחינה, הריון בהתמחות ועוד…
קישור לאתר - מה צריך להגיש לשם סיום ההתמחות?
בשעה טובה! אם השלמתם את כל חובות ההתמחות כנדרש בתקנות ההתמחות, במקצוע הראשי, במקצועות המשנה ובמדעי היסוד ועמדתם בהצלחה בבחינות ההתמחות, אתם רשאים להגיש את מועמדותכם לתואר מומחה.
הגשת המועמדות נעשית באמצעות טופס בקשה לתואר מומחה, אותו יש למלא בשני העתקים
קישור לטופס
מסמכים שיש לצרף לבקשה לתואר מומחה:
1. טופס מקור לבקשה לתואר מומחה בשני העתקים.
2. העתק הדיפלומה (אם טרם הוגש).
3. העתק רישיון קבוע לעסוק ברפואה בישראל משני עבריו (אם טרם הוגש) – על גבי גב הרישיון רשום מועד תחילת הוותק הרפואי.
4. מכתב המלצה מקורי ובו מנהל המחלקה, שהיה אחראי להתמחות במקצוע הראשי, מציין כי המתמחה סיים את כל חובותיו כנדרש בתקנות במקצוע הראשי, במקצועות המשנה ובמדעי היסוד, וכי עמד בהצלחה בבחינות ההתמחות וכי הוא ממליץ ללא סייג על הענקת תואר מומחה. על המכתב להיות מופנה אל יו"ר המועצה המדעית – פרופ' חנוך קשתן נכון לאפריל 2021, ועליו להיות מודפס בנייר עם לוגו של בית החולים.
5. פנקס התמחות מקורי שתקופות העבודה הרשומות בו מאושרות בחותמת וחתימת מנהל המחלקה, מנהל ביה"ח ויו"ר ועדת ההתמחות. כמו כן, חתימת המתמחה (מתחת לתמונה).
על פנקס ההתמחות להכיל את כל התקופות בהתמחות (כולל הפסקות) כשהן מאושרות בחתימת מנהל המחלקה בתחילת ובסיום כל תקופה. בתקופת מדעי היסוד יחתום מדריך מדעי היסוד בשני המקומות המיועדים לחתימות מנהל המחלקה (בצד תאריך ההתחלה ותאריך הסיום).
בפנקסי ההתמחות החדשים, בנספחים אשר בסוף הפנקס, יהיו חתומים יו"ר ועדת ההתמחות ומנהל בית החולים לפני בחינת שלב א' ולפני הגשת הבקשה לתואר המומחה.
6. רשימות מודפסות של הבדיקות והפעולות שבוצעו על ידם:
א. רשימה מסכמת של כלל הפעולות הנדרשות בחתימת מנהל המחלקה המאשר את נכונות הרשימה. (לצפייה ברשימה)
ב. רשימת פעולות מלאה ממוספרת וממוינת לפי סוגים התואמת את הרשימה המסכמת שהוגשה על פי הפירוט שלהלן: שם הפעולה (צילום חזה/ ממוגרפיה סקירה וכד'), תאריך הפעולה, מספר רשומה או ראשי תיבות של שם החולה, גיל החולה ותפקידו של המתמחה בפעולה. יש להוציא את הרשימה ממערכת הריס, ולצרף מחברת ובה פירוט של פרוצדורות שאינן מופיעות בריס.חשוב!! מומלץ להגיש את הבקשה מיד עם סיום כל דרישות התואר (בחינות, הגשת דו"ח מדעי היסוד, פז"ם וכדומה), מאחר ועל פי תקנות הרופאים תאריך תחולת תואר המומחה יהיה התאריך בו השלים המתמחה את כל חובות התמחותו או מיום הגשת הבקשה לקבלת תואר מומחה למועצה המדעית, הכל לפי התאריך המאוחר מבין השניים.כתובת למשלוח מסמכים:
לידי נציגת השירות האישית (רינה רחמים נכון לאפריל 2021)
המועצה המדעית
ת.ד 3566, רמת-גן 5213604מועדי כינוסן של הוועדות המקצועיות לאישור תואר מומחה:
המועדים הקרובים של ישיבות הוועדות המקצועיות מפורסמים בלוח האירועים באתר
לצפייה בלוח האירועים
מסמכים לבקשת תואר מומחה שיגיעו למועצה המדעית עד שבוע לפני מועד כינוס הוועדה, יוגשו לוועדה הקרובה. מסמכים שיוגשו לאחר מכן, יוגשו לוועדה במועד כינוסה הבא.
בכדי להקל על הקושי ולקצר את תקופת ההמתנה לאישור התואר, מאשרת המועצה המדעית להגיש בקשות לאישור תואר מומחה 3 חודשים לפני סיום פז"מ ההתמחות במחלקת האם, ובתנאי שהמתמחה עמד חובות ההתמחות לרבות בחינות ההתמחות והגשת דו"ח עבודת מדעי היסוד.
ניתן להגיש את הבקשה במקביל להגשת הדו"ח במדעי היסוד (אין צורך להמתין לאישורו). תשובות הוועדות תינתנה בכתב ותישלחנה אל המתמחה עד שלושה שבועות לאחר כינוס הוועדה.פרטים נוספים לגבי הליך בקשת תואר המומחה (חילופי מנהלים וכד') מופיעים באתר הר"י
לצפייה
אז…. שיהיה המון בהצלחה!
במידה ויש שאלות נוספות אשמח לסייע-
אביבית שוהם
נציגת המתמחים באיגוד הרדיולוגים
Avivitsh2@clalit.org.il